Skoda ENYAQ iV

Skoda ENYAQ iV

Auto uitgelicht: De Skoda ENYAQ iV

Met de ENYAQ iV heeft ook de van oorsprong Tsjechische autofabrikant Skoda haar eerste volledige elektrische auto op de markt gebracht. De Skoda ENYAQ iV is een zeer populaire elektrische SUV en dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers. In een eerdere blog over De 10 bestverkochte elektrische auto’s van 2022 tot nu toe scoorde de Skoda ENYAQ iV een vierde plek. En is daarmee een geduchte concurrent van de Kia EV6.

Interieur Skoda ENYAQ iV

De Skoda ENYAQ iV staat bekend als een moderne, compacte SUV met verassend veel binnenruimte waar je met gemak een gezin in kwijt kunt. Met een bagageruimte van maar liefst 585 liter, heeft het één van de ruimste bagageruimtes in haar klasse. Naast veel mensen, kan je dus ook nog flink wat bagage mee. Dit maakt het een ideale gezinsauto. De auto is leverbaar in veel verschillende interieurstijlen zoals een stijlvolle cognac-lederen interieur en een donker zacht lederen interieur. Maar ook een interieur van leder gecombineerd met microvezel bestaat tot de mogelijkheden. Net als bij veel andere nieuwe auto’s zit in het midden van het dasboard is een groot multimediascherm. Het interieur van de Skoda ENYAQ iV heeft alles bij elkaar een flinke stap voorwaarts gemaakt ten opzichte van zijn voorgangers.

Exterieur Skoda ENYAQ iV

Skoda ENYAQ iVOok het exterieur van de Skoda ENYAQ iV heeft een behoorlijke transformatie ondergaan. Zo heeft het niet meer de bekende “Skoda look” maar heeft het een opvallend en dynamisch uiterlijk. Wat gelijk in het oog springt is de opvallende voorzijde met haar unieke grille. Hoewel de grille bij een elektrische auto in principe niet meer nodig is, heeft Skoda hier wel voor gekozen. Deze zogenaamde Crystal Face wordt vooral gezien als designelement. Bij het complete exterieur van de Skoda ENYAQ iV is rekening gehouden met aerodynamica. Zo weinig mogelijk luchtweerstand om een zo groot mogelijke actieradius te kunnen bewerkstelligen. De gehele auto is standaard voorzien van full-led verlichting.

Prestaties Skoda ENYAQ iV

De Skoda ENYAQ iV is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ook zijn er verschillende accupakketten mogelijk. Zo is de ENYAQ iV 60 te verkrijgen met een accupakket van 58kWh. Bij de iets luxere ENYAQ iV 80 zit een accupakket van 77kWh. Het kleine accupakket geeft een range van 390 kilometer (WLTP) en met een accupakket van 77kWh is in theorie een afstand van 510 kilometer haalbaar. In de praktijk is dit ongeveer 100 kilometer minder. Wat niet slecht is voor een elektrische SUV. Net als vele andere elektrische auto’s is ook de ENYAQ iV bij een snellaadstation binnen een uur voor 80% opgeladen. Thuisladen duurt ongeveer 7 en half uur voordat de auto weer volledig is opgeladen. Met ruim 200pk is de ENYAQ iV voor een robuust en log uitziende SUV lekker vlot. De rijprestaties zijn verder zeer comfortabel en geruisloos. 

Verkoopcijfers Skoda ENYAQ iV

De eerste elektrische SUV van Skoda is sinds 2020 verkrijgbaar. De verkoop van de Skoda ENYQAQ iV heeft Door de vertraagde levertijden in 2020 even de tijd nodig gehad, maar in 2021 werden er al bijna 7.000 exemplaren verkocht. in de eerste maanden van 2022 zijn er ook alweer ruim 1.000 auto’s geregistreerd. Opvallend detail, bijna de helft van deze auto’s zijn grijs.

Taartdiagram Skoda ENYAQ iV

Bron: https://allecijfers.nl/auto/skoda-enyaq/ 

Kosten Skoda ENYAQ iV

De Skoda ENYAQ iV is niet voor iedereen weggelegd. Wil je in de elektrische SUV van Skoda rijden, moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Het voordeel van de elektrische auto is dat je relatief goedkoop kan rijden en de onderhoudskosten zijn de eerste jaren ook voor rekening van Skoda. Zo is de auto verkrijgbaar vanaf een kleine €45.000. Vanaf €50.000 heb je de variant met het grootste accupakket. Uiteraard kan je de auto nog uitbreiden met de nodige opties en luxe wat de auto vanzelfsprekend weer iets duurder maakt.

Geef een reactie