Is het al tijd voor zomerbanden?

Bandenwissel

Fijn hè, dat de voorruit niet meer bevroren is wanneer je ’s ochtends in de auto stapt. Eindelijk is het zover, de temperaturen stijgen, je hoeft niet meer te krabben en de winterbanden zijn overbodig. Maar wanneer is nou het juiste moment om de zomerbanden er onder te zetten?

Vanaf wanneer mogen de zomerbanden er onder?

Laten we gelijk duidelijk zijn, er bestaat geen harde eis over wanneer de zomerbanden er weer onder mogen. Want je weet vast zelf ook, niets is zo veranderlijk als het weer. Wel is er een advies. Wanneer de temperatuur regelmatig boven de 8 graden komt, hebben de winterbanden weinig nut meer. Winterbanden zijn vooral goed bij bevroren, gladde wegen om de juiste grip te hebben. Zodra de wegen weer voldoende ontdooid zijn en het ’s nachts niet meer vriest, is het advies de zomerbanden er weer om te laten zeggen.

Twijfel je nog steeds wat het juiste moment is? Een handig geheugensteuntje voor jezelf is het moment wanneer je de klok moet de verzetten en de wintertijd overgaat naar de zomertijd. Dit jaar is dat in de nacht van 26 op 27 maart. Na deze datum kan je prima op zomerbanden rijden.

Waar moet je op letten bij een bandenwissel?

 • Zorg dat de zomerbanden voldoende profiel hebben
  Het zou zonde zijn als je de net-gemonteerde zomerbanden na een maand weer kan vervangen. Dit brengt alleen maar extra kosten met zich mee en kan onveilig zijn. Het advies is minimaal 2,5mm profieldikte.

 • Zorg dat de winterbanden voldoende profiel hebben
  Net als bij de zomerbanden is het verstandig om de profieldikte van de winterbanden (te laten) controleren. Het zou toch zonde zijn als je de winterbanden opslaat en in het najaar er achter komt dat ze niet nog een winter meegaan. Het advies voor winterbanden is minimaal 4mm profieldikte.

 • Controleer de banden op schades
  Wanneer je de zomer- of winterbanden er niet onder heb zitten, kan je ze goed controleren op schades. Zo kan je per ongeluk een stoeprandje geraakt hebben en daardoor een hap uit de wang van de band hebben of je hebt een spijker in de band waardoor die heel langzaam leeg kan lopen. Hiermee voorkom je potentieel gevaar.

 • Zorg voor de juiste bandenspanning
  Het is belangrijk dat je bandenspanning in orde is. Behalve voor de veiligheid, verbruik je met de juiste bandenspanning ook minder brandstof. En dat is juist in deze tijd een fijne meevaller.

Geef een reactie