Welke olie moet er in mijn auto?

Herken je het ook, wanneer je de auto start en er een lampje op het dasboard begint te branden met de melding dat je de motorolie bijvullen moet dat je denkt help welke motorolie moet er in mijn auto? Niet getreurd in deze blog leggen we je uit hoe je het oliepeil controleert en welke motorolie er in je auto moet.

Waarom motorolie bijvullen?

De naam zegt het al, motorolie is olie voor je motor. Motorolie zorgt ervoor dat de motor kan blijven draaien. Zonder olie in de motor slijten de onderdelen in de motor tegen elkaar aan en zullen ze kapot gaan. De motorolie op pijl houden is dus erg belangrijk om de motor goed gesmeerd te houden.

Hoe weet je of de motor nog voldoende olie heeft?

De meeste auto’s geven aan wanneer het oliepeil te laag is, er begint een lampje op het dashboard te branden zodat je weet dat die bijgevuld moet worden. Maar je kan dit ook zelf controleren door de olie te peilen. Nu hoef je niet elke keer dat je gaat rijden je olie te peilen. Wanneer olie peilen? Wij raden je aan om je olie te peilen voordat je lange afstanden af gaat leggen zoals bijvoorbeeld naar een vakantiebestemming in Zuid-Europa.

Hoe olie peilen?

Je olie peilen is niet moeilijk. Onder de motorkap van je auto zit bij de motor een peilstok. Wanneer het olieniveau zich bevind tussen de twee markeringen van de peilstok, is het olieniveau op orde. Dit controleer je door de peilstok uit de motor te trekken en schoon te maken met een doek. Vervolgens stop je de peilstok weer terug op zijn plaats en haal je hem er nog een keer uit om het niveau van de peilstok af te lezen. Belangrijk is dat je het olieniveau peilt bij een koude motor. Olie zet bij warmte uit waardoor het olieniveau bij een warme motor een vertekend beeld kan geven. 

Wat te doen bij een te laag oliepeil?

Wanneer het oliepeil te laag blijkt te zijn, moet er motorolie bijgevuld worden. Dit doe je door met behulp van een trechter motorolie in het motoroliereservoir te gieten. Let op dat je niet te veel bijvult. Want olie zet bij een warme motor uit en dit kan zorgen voor te veel druk in het reservoir met verstrekkende gevolgen.

Welke olie moet er in mijn auto?

Wanneer je de motorolie in je auto bijvullen moet, is het belangrijk dat je de juiste motorolie kiest, want er zijn veel verschillende soorten motoroliën en niet elke motorolie is geschikt voor elke motor. Zo heb je verschillende soorten motoroliën zoals 5W30, 5W40 en 10W40 met elk hun eigen viscositeit. Welk olie er in je auto moet, staat vaak in de instructie- of onderhoudsboekjes van de auto. Ook kan je online op basis van je kenteken op veel websites de juiste motorolie vinden of je laten adviseren bij een garage. Over het algemeen is het zo dat jongere auto’s vaker een motorolie met een lagere viscositeit hebben dan oudere auto’s.

Wat is viscositeit?

Voor de levensduur van de motor is het belangrijk om een olie met de juiste viscositeit te kiezen. Viscositeit bepaalt de dikte van de olie. Motorolie met een lage viscositeit is dun en motorolie met een hogere viscositeit is dikker en stroperiger. 

5W30 motorolie heeft bij een koude koude temperatuur een viscositeit van 5 en bij een warme temperatuur 30. Dit is bijvoorbeeld een stuk dunner dan 10W40 motorolie.

Motorolie laten bijvullen

Kom je er echt niet uit, kan je jouw motorolie ook laten bijvullen bij een garage. Dit is vaak wel behoorlijk prijzig omdat je naast motorolie ook voor de arbeid betaalt. Bij de meeste auto’s is het zo dat wanneer je hem tijdig onderhoud geeft, waarbij ook vaak het olie ververst wordt, je tussentijds geen melding meer krijgt voor het bijvullen van je motorolie.

 

Geef een reactie