Wat kost een auto per maand

Onderhoudskosten auto

Autorijden is niet goedkoop, zeker in deze tijden van hoge brandstofprijzen. Maar wat kost een auto per maand? De maandelijkse kosten voor een auto hangen af van verschillende factoren:

  • Is het een nieuwe of tweedehandse auto
  • Welke brandstof de auto verbruikt
  • Het gewicht van de auto
  • Welke provincie je woont

De kosten zijn te verdelen in vaste en variabele maandelijkse lasten. Vaste lasten komen elke maar terug ongeacht hoeveel kilometers je rijdt. Variabele lasten hangen samen met het gebruik van de auto. Gebruik je de auto vaak/veel, zullen de variabele lasten hoger liggen

Vaste maandelijkse autokosten

Vaste autokosten zijn kosten die elke maand hetzelfde zijn, waarbij het niet uitmaakt hoeveel kilometers je rijdt, zijn de motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering.

Motorrijtuigenbelasting

Motorrijtuigenbelasting in de volksmond beter bekend als wegenbelasting, is een belasting die je betaald voor het gebruik van de openbare wegen. De hoogte van de te betalen wegenbelasting hangt af van de brandstof en het gewicht van de auto en in welke provincie je woont.

Voor een benzine auto met een gewicht van ongeveer 1.200 kilogram betaal je in de provincie Zuid-Holland €158 per kwartaal. dit komt neer op bijna €53 per maand. Voor een dieselauto met hetzelfde gewicht in dezelfde provincie is de wegenbelasting €375 per kwartaal. Voor een elektrische auto of een waterstofauto zonder CO2-uitstoot, betaal je (nog) geen wegenbelasting.

Autoverzekering

De hoogte van een autoverzekering hangt af van hoe je de auto verzekerd, je reeds opgebouwde schadevrije jaren en wat de dagwaarde van de auto is. Bij sommige verzekeraars heeft de te verwachten jaarkilometers ook lichtelijk invloed op de hoogte van de premie. De hoogte van de premie kan variëren tussen de €20 en €120 per maand. Gemiddeld is dit €70 per maand.

Variabele maandelijkse autokosten

Variabele autokosten zijn afschrijving, brandstofkosten en onderhoudskosten.

Afschrijving

Wanneer je een auto koopt, wordt deze elke maand een beetje minder waard. Je schrijft de auto af. Na drie jaar is de auto een stuk minder waard dan toen je hem kocht. Hoewel je dit niet maandelijks hoeft te betalen, omdat je bij de aanschaf alles in één keer betaald hebt, is het wel verstandig om elke maand een bedrag weg te zetten voor de aanschaf van je volgende auto. Zo schrijven bedrijven vaak een nieuwe auto af naar 10% in vijf jaar. Dit is 1,5% van de aanschafwaarde per maand. Voor een tweedehandse auto met een aanschafwaarde van €10.000 is de maandelijkse afschrijving €150.

Brandstofkosten auto

brandstof tankenDoor de hoge brandstofprijzen zijn de maandelijkse brandstofkosten explosief hoog. Uiteraard hangen de brandstofkosten af van het aantal kilometers je per jaar/maand rijdt en hoe zuinig je auto is. Wanneer je 24.000 kilometer per jaar rijdt, rij je er maandelijks 2.000 kilometer. Met een auto die 1 op 15 rijdt, betekent dit ruim 133 liter brandstof per maand. Met de extreem hoge brandstofprijzen momenteel in Nederland. betaal je ongeveer €2,50 per liter benzine. Per maand ben je een vorstelijk bedrag van €332,50 kwijt aan benzine. Een dieselauto kost je maandelijks ongeveer €25 tot €30 minder aan brandstof.

Kosten opladen elektrische auto

Door de hoge brandstofkosten en doordat er steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt komen, kiezen ook particulieren steeds vaker voor een elektrisch aangedreven auto in plaats van één op fossiele brandstof. Benieuwd over de kosten voor het opladen van een elektrische auto? Lees dan onze blog: Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Onderhoudskosten

Onderhoudskosten zijn deels vaste kosten en deels variabele kosten. Zo heeft de auto periodiek onderhoud nodig. Dit kan bijvoorbeeld om het jaar zijn, maar ook bij een bepaalde kilometrage. Rij je maandelijks meer kilometers, is je auto eerder aan onderhoud toe. Een tweedehandse auto heeft vaak elk jaar een onderhoudsbeurt nodig, het ene jaar een kleine beurt, het jaar erop een grote beurt. Voor een grote en kleine beurt betaal je in totaal rond de €600. Per maand is dit €25. Hierbij zijn nog niet de kosten voor slijtage van de banden en andere nog onbekende reparatiekosten meegerekend. Zo kan het voorkomen dat er een symbool op je dashboard begint te branden. Voor banden en niet voorziene reparatiekosten is het verstandig om maandelijks nog €25 ter reserveren. In totaal kom je dan voor onderhoud op €50 per maand.

Totaaloverzicht van vaste maandelijkse kosten:

  • Wegenbelasting €53
  • Verzekering €70
  • Afschrijving: €150
  • Brandstof: €332,50
  • onderhoudskosten: €50

Totaal: €655,50 per maand

Dit is een fors bedrag wat mede komt door de hoge brandstofprijzen. Uiteraard is dit een voorbeeldcalculatie. Andere auto, brandstof en kilometrage hebben invloed op de maandelijkse lasten.

Geef een reactie