Lege accu – Wat nu?

Startkabels voor een accu

Je stapt ’s ochtends in je auto om naar je werk te gaan, maar er gebeurt niets wanneer je de auto probeert te starten. Er brand alleen kort een accu waarschuwingssymbool op het dashboard. Hoogstwaarschijnlijk is de accu leeg. Herkenbaar? Vooral in de wintermaanden komt het vaker voor dat auto’s met een lege accu komen stil te staan. Hoe dit komt, hoe je een lege accu voorkomt en hoe je een auto met lege accu weer start, lees je hier.

Oorzaken lege accu

Een lege accu kan verschillende oorzaken hebben. Zo speelt de kou een belangrijke rol, maar kan ook het vergeten uitschakelen van de verlichting de oorzaak zijn.

Lege accu door lage temperaturen

Ook deze winterperiode heeft de ANWB het weer enorm druk met gestrande automobilisten met een lege accu. Bij een temperatuur onder de nul daalt de capaciteit van de accu. Daarbij kost het meer energie om de accu te starten. Vaak zorgt dit bij de wat oudere, slecht onderhouden accu’s voor startproblemen.

Andere oorzaken van een lege accu

Niet alleen de winterse temperaturen zorgen voor accuproblemen ook het vergeten uitzetten van de verlichting of andere energieverbruikers in de auto zorgt dikwijls voor een lege accu.

Andere oorzaken voor een lege accu zijn:

  • Auto te lang stil laten staan
  • Alleen korte ritjes
  • Ouderdom

Wanneer de auto een aantal weken niet gebruikt wordt, is de kans groot dat de accu leeg is en de auto niet meer wil starten. Wanneer je de auto alleen maar gebruikt voor korte ritjes, heeft het niet tot nauwelijks de mogelijkheid om op te laden. Een accu gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Bij een oudere accu is de kans groter dat hij op een bepaald moment leeg raakt.

Lege accu voorkomen

Wil jij ook niet voor verassingen komen te staan als je met de auto op pad wilt? Met deze tips voorkom je een lege accu:

  • Vriest het? Probeer de auto binnen te zetten. Dit vergemakkelijkt het starten
  • Laat de auto niet te lang stil staan, zorg dat je wekelijks een rondje rijdt.
  • Zorg ervoor dat je niet alleen korte ritjes maakt, maar rij ook eens langere afstanden waardoor de accu beter kan opladen.
  • Laat bij onderhoud van de auto ook de accu controleren. Zo weet je direct in wat voor staat de accu verkeerd. En kan je hem wanneer nodig, tijdig vervangen
  • Auto uit? Schakel alle stroomverbruikers ook uit.
  • Ga je voor het eerst een auto kopen? Laat je accu controleren bij een garage

Auto met een lege accu starten

Ook al probeer je zoveel mogelijk de bovenstaande tips te volgen, het kan natuurlijk voorkomen dat je voor een ongewenste verassing komt te staan wanneer de auto niet starten wil door een lege accu. Je wilt zo snel mogelijk weer mobiel zijn en de weg op kunnen. Vaak wordt een pechhulpdienst als de ANWB ingeschakeld om de accu op te laden of te vervangen, maar je kan dit ook zelf regelen.

Auto starten met een booster

Accu opladen met een boosterEen booster is een mobiele batterij waarmee je de lege accu een boost kunt geven. Door de rode kabel aan de + pool en de zwarte kabel aan de – pool te sluiten en vervolgens de booster aan te zetten. Kan je de accu weer voldoende energie te geven om te kunnen starten.

Auto starten met startkabels

Ben je in het bezit van startkabels en heb je een tweede auto tot je beschikking? Dan kan je eenvoudig je auto starten door het koppelen van de beide accu’s met de startkabels. Dit doe je in 10 simpele stappen. Zorg ervoor dat beide auto’s dicht bij elkaar staan met de motorkap open en controleer of de startkabel lang genoeg is om aan beide accu’s aan te sluiten.

Stap 1: Zet de helpende auto uit

Stap 2: Sluit de rode kabel (+) aan op de + pool van de helpende auto.

Stap 3: Sluit het andere uiteinde van de rode kabel aan op de + pool van de lege accu.

Stap 4: Sluit de zwarte kabel aan op de – pool van de helpende auto.

Stap 5: Sluit het andere uiteinde van de zwarte kabel op de – pool van de lege accu.

Stap 6: Start de motor van de helpende auto en laat deze draaien. Soms kan het helpen wat extra toeren te maken.

Stap 7: Start de auto met de lege accu.

Stap 8: Ontkoppel de zwarte kabel van de auto met de lege accu en vervolgens van de helpende auto.

Stap 9: Ontkoppel de rode kabel van de auto met de lege accu en de helpende auto.

Stap 10: Laat de auto waarvan de accu leeg was een tijdje draaien om de accu op te laden. Het is nog beter om een rondje te gaan rijden zodat de accu goed kan opladen.

Wil de auto ondanks verwoede pogingen niet starten? Dan kan het zijn dat de accu in een te slechte staat verkeerd en vervangen dient te worden.

Auto starten door te duwen

Heb je geen startkabels tot je beschikking? Dan kan je een handgeschakelde auto ook nog op een andere manier proberen te starten. Hiervoor heb je wel een paar sterke krachten nodig. Allereerst dien je alle stroomverbruikers zoals radio en verlichting uit te schakelen. Vervolgens haal je de auto van de handrem af, zet je hem in de tweede versnelling en trap je de koppeling in. Nu komt het aan op de sterke krachten, deze moeten de auto zo hard mogelijk vooruit duwen. Wanneer de auto rolt, laat je de koppeling opkomen en geef je gas. Met een beetje geluk start je zo in één a twee pogingen de auto.

Ook hierbij geldt het dat het niet lukt wanneer de accu te leeg of in een te slechte staat verkeerd.

Geef een reactie