Je eerste auto kopen? Hier moet je rekening mee houden

Ben je sinds kort in het bezit van je rijbewijs en wil je een auto kopen? Dat is spannende stap, zeker als het je eerste auto is. Om je op weg te helpen, geven we je een aantal tips waar je rekening moet houden bij het kopen van een auto.

Waarvoor wil je de auto gebruiken?

Het klinkt heel logisch, maar het gebeurd regelmatig dat autokopers niet goed hebben nagedacht over de reden waarom ze een auto willen kopen met als gevolg dat de auto binnen enkele maanden alweer te koop staat. Door antwoord te geven op de volgende vragen, weet je naar wat voor auto je op zoek bent:

 • Waarvoor wil je de auto gebruiken?
  Wordt de auto gebruikt als familieauto en moet er een heel gezin in passen of rijd je er voornamelijk alleen in? 
 • Hoeveel kilometers verwacht je jaarlijks te rijden?
  Ga je er dagelijks mee naar je werk en rij je veel kilometers of staat die de helft van de week stil en gebruik je hem alleen in geval van nood? 
 • Hoeveel jaar wil je de auto behouden?
  Wil je de komende twee jaar er mee vooruit kunnen of wil je een tweedehands auto kopen waarvan je nog minimaal vijf jaar plezier hebt?
 • Hoeveel maandelijkse lasten wil/kan je maximaal betalen?
  Wat wil/kan je maandelijks aan lasten zoals verzekering, motorrijtuigbelasting en brandstof kwijt willen?
 • Wat is je budget?
  Wil je een goedkope tweedehands auto kopen of heb je iets meer budget en zoek je iets meer luxe?
 • Wat is je woonsituatie?
  Woon je in een grote binnenstad en heb je beperkte parkeermogelijkheden of woon je in een dorp met voldoende ruimte voor de deur?
Door het beantwoorden van deze vragen, krijg je enigszins beeld van je wensen en mogelijkheden. Ga je er voornamelijk alleen in rijden, is een ruime stationwagen wellicht overbodig. Zeker omdat de maandelijkse lasten van grotere auto’s ook hoger zijn.
 

Autoverzekering zonder schadevrije jaren

Elke auto op de Nederlandse openbare weg moet minimaal WA-verzekerd zijn. Vooral voor beginnende bestuurders, die nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd is de premie hoog. Dit komt doordat uit cijfers blijkt dat zij vaker bij een ongeluk betrokken zijn. Een grote, dure auto betekent automatisch ook een hogere verzekeringspremie.

Wegenbelasting voor je eerste auto

In tegenstelling tot je autoverzekering zijn de kosten van de wegenbelasting (motorrijtuigbelasting) niet afhankelijk van hoeveel jaar ervaring je hebt. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van de brandstof en het gewicht van de auto. Voor een zware dieselauto betaal je veel belasting. De hoogte wordt mede bepaald op basis van de provincie waarin je woont.

Onderhoudskosten voor je eerste auto

Wanneer je een auto koopt, heeft deze ook regelmatig onderhoud nodig. Zo heb je periodieke onderhoud en keuringen, maar kunnen ook onverwachte onderhoudskosten voorkomen. Het is nooit met zekerheid te zeggen, maar met een goed onderhouden auto, kom je doorgaans niet zo snel voor verassingen te staan.

Brandstofkosten voor je eerste auto

Naast bovenstaande (maandelijkse) lasten heeft de auto ook nog brandstof nodig om te kunnen rijden. Voor een dieselauto betaal je wel veel meer wegenbelasting, maar als je maandelijks veel kilometers rijdt, scheelt dat ook weer flink in de brandstofkosten. Elektrisch rijden is voor zowel de wegenbelasting als ook de brandstof het meest interessants. Alleen zijn elektrische auto’s voor een eerste auto vaak niet te betalen.
 

Populaire eerste auto’s:

De 10 meest populaire, betaalbare eerste auto’s tot €5.000,- voor jonge bestuurders zijn:

 • Volkswagen UP
 • Peugeot 108
 • Citroën C1
 • Toyota Aygo
 •  Ford Fiësta
 • Volkswagen Polo
 • Peugeot 208
 • Volkswagen Golf
 • Seat Ibiza
 • Opel Corsa
Dit zijn veelal compacte stadsauto met een benzinemotor. Dus auto’s waar de (maandelijkse) lasten relatief laag zijn.
 

Waar moet je op letten bij het kopen van je eerste auto?

Wanneer je weet wat voor auto je wilt, kan je hier naar op zoek gaan. Veel mensen beginnen hun zoektocht online via Marktplaats of Gaspedaal. Hier vind je een ruim aanbod van auto’s aangeboden door particulieren en autobedrijven. Vaak zijn de auto’s aangeboden door particulieren voordeliger dan door autobedrijven. Bij particulieren heb je geen recht op garantie, bij autobedrijven vaak wel. Dit hangt af van de aanschafwaarde.
 

Proefrit 

Maak altijd een proefrit. Zo ervaar je hoe de auto rijdt. Test hem op verschillende snelheden, bochten en remmen. Hoe voelt het? Rijdt de auto goed? Of hoor je rare geluiden? Maar loop ook altijd een rondje om de auto. kijk naar eventuele schades, kleurverschillen, profiel van de banden en andere bijzonderheden. Tip: Neem iemand met rijervaring mee voor advies.
 

Onderhoudsgeschiedenis

Vraag de onderhoudsgeschiedenis op. Heeft de auto op de juiste moment zijn onderhoud gehad? Is dit vastgelegd in het onderhoudsboekje? Stonden hier bijzonderheden in? Zit er binnenkort nog grote onderhoudskosten aan te komen?

Controleer de kilometerstand

Heeft de auto een NAP (Nationale Auto Pas) oftewel klopt de kilometerstand met wat logisch zou zijn op basis van eerdere cijfers? Of is de auto teruggedraaid. Zodra de auto geen NAP heeft, is het moeilijk te beoordelen of de kilometerstand ook daadwerkelijk klopt.

Laat je auto controleren in de garage

Wanneer je een tweedehands auto koopt, kan je deze bij verschillende garage laten controleren. Dit staat ook wel bekend als een aankoopkeuring. Hier wordt de auto gekeurd op verschillende punten. Zo ook onder andere de accu van de auto. Zodat je niet met een lege accu komt te staan.

Onderhandel over de prijs

Heb je een auto gevonden die voldoet aan je wensen? Dan is het tijd om over de prijs te onderhandelen. Afhankelijk van de vraagprijs, kan er vaak wel over onderhandeld worden. Soms krijg je er door goed onderhandelen wel een paar honderd euro van de vraagprijs af.

Heb je jouw eerste auto gekocht en heb je de auto op naam gezet? Vergeet hem dan niet te verzekeren voordat je er mee gaat rijden.

Vele veilige kilometers!

Geef een reactie