Private leaseauto zorgt voor fors lagere hypotheek

Slecht nieuws voor mensen met een private leaseauto die een hypotheek willen afsluiten. Het leasebedrag gaat zwaarder meetellen waardoor het hypotheekbedrag lager uitvalt.

Invloed private leasecontract op hypotheek

Mensen die een hypotheek willen afsluiten en een private leaseauto hebben, dienen dit te melden bij hun hypotheekverstrekker. Tot 1 april is de regel dat 65 procent van het leasebedrag verminderd wordt op het hypotheekbedrag. Dit percentage heeft te maken met de opbouw van het leasebedrag. 65 procent van het leasebedrag wordt gezien als financiering van de auto. De overige 35 procent van het leasebedrag zijn kosten voor reparatie, onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Tot vrijdag 1 april wordt dit niet meegenomen in de hypotheekberekening. Vanaf vrijdag wordt het gehele leasebedrag in mindering gebracht op het hypotheekbedrag en dit kan forse gevolgen voor private leaseklanten hebben. 

Private lease is erg populair

De nieuwe regelgeving kan voor veel mensen negatieve gevolgen hebben. Volgens het VNA (Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen) hebben maar liefst 214.000 particulieren in Nederland een private leasecontract. Zij kunnen in de problemen komen met een nieuw af te sluiten hypotheek.

Gevolgen private leasecontract voor hypotheekbedrag

Wanneer je een private leasecontract voor een Peugeot 208 afsluit voor 48 maanden is het maandelijkse leasebedrag ongeveer 300 euro. Nu wordt 65 procent van dit leasebedrag (200 euro) verminderd op je hypotheekbedrag. Vanaf 1 april is dit het volledige leasebedrag en is dit bedrag maandelijks ongeveer 100 euro hoger. Dit betekent een extra verlaging van de maximaal te verkrijgen hypotheek van bijna 30.000. Wanneer je geen private leaseauto hebt, kan je maximale hypotheekbedrag ruim 80.000 hoger uitvallen. 

Het is verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.

Geef een reactie