De voor- en nadelen van private lease

Private lease auto

Het leasen van een auto wordt steeds populairder en in het bijzonder particulier leasen, ook wel bekend als private lease. In Nederland rijden op dit moment ruim 1,2 miljoen leaseauto’s, zo’n 250.000 leaseauto worden privé geleased. De komende jaren zullen deze aantallen alleen nog maar toenemen.Waarom private lease zo populair is? Dat lees je hier.De elektrische Volkswagen ID.3

Wat is private lease nou eigenlijk?

Private lease is een abonnementsvorm waarbij je voor een vast bedrag per maand gebruik kunt maken van vaak een splinternieuwe auto zonder dat je hiervoor een forse investering hoeft te doen.

Voordelen private lease

Steeds meer mensen kiezen voor private lease en dat is niet zo raar ook, want private lease heeft meerdere voordelen ten opzichte van de aanschaf van een nieuwe auto. 

Dit zijn de voordelen van private lease:

 • Vaste maandelijkse kosten
 • Nieuwe auto
 • Geen spaargeld nodig
 • Voordeliger dan kopen
 • Private lease elektrische auto

Vaste maandelijkse kosten

Bij Private lease weet je precies wat je maandelijks kwijt bent. Alle lease- en verzekeringskosten zijn vooraf bekend, het enige wat je nog extra dient te betalen is de brandstof. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Nieuwe auto

Wanneer je een private leasecontract afsluit, lease je voor een bepaalde periode een splinternieuwe auto die je volledig aan je wensen kunt aanpassen.
Je bent de eerste “eigenaar” en de auto is nog zonder gebruikerssporen en schadevrij.

Geen spaargeld nodig

Waar je bij de aanschaf van een nieuwe auto heb je vaak veel geld nodig hebt, is dit bij het leasen van een auto niet het geval. Deze investering doet de leasemaatschappij en hier betaal je maandelijks voor. Doordat er geen forse investeringen nodig zijn, is private lease voor veel mensen de gewenste oplossing om mobiel te zijn.

Voordeliger dan kopen

Het private leasen van een auto is voordeliger dan het aanschaffen ervan. Dit komt mede doordat leaseauto’s het goed doen op de occasionmarkt. De afschrijving voor leasemaatschappijen liggen vaak lager dan bij jou als particulier. Waardoor er scherpe leasetarieven gehanteerd kunnen worden. Private lease is helemaal voordeliger dan wanneer je geld lenen moet voor de aanschaf van een nieuwe auto. Wanneer je geld leent, betaal je hier vaak hoge rentes voor waardoor het onder aan de streep vaak duurder is dan leasen.

Private lease elektrische auto mogelijk

Waar voor veel mensen het nog niet mogelijk is een elektrische auto te kopen, wordt dit met private lease wel mogelijk.
Doordat een elektrische auto weinig onderhoud nodig heeft, scheelt dit ook weer in het maandbedrag. Ook de kosten voor het opladen van een elektrische auto schelen ten opzichte van de traditionele brandstofkosten.

Nadelen private lease

Behalve voordelen heeft private lease ook zeker wel zijn nadelen. Voordat je overweeg om te gaan private leasen, is het ook raadzaam om de nadelen van private lease te weten om ze een weloverwogen besluit te kunnen nemen.

Dit zijn de nadelen van private lease:

 • Vaak vaste langdurige contracten
 • Nadelig invloed op hypotheek
 • Private lease niet voor iedereen mogelijk
 • Extra kosten voor meer gereden kilometers
 • Eigen risico bij schade
 • Geen eigenaar van auto

Vaak vaste langdurige contracten

Wil je voordelig private leasen, dan dien je vaak langdurige contracten van wel vijf jaar af te sluiten. Wanneer je privésituatie veranderd, zit je nog altijd vast aan de leaseauto. Wil je een kortere leaseperiode, gaat het maandbedrag omhoog. Ook het vroegtijdig beeïndigen van het leasecontract is erg prijzig. Vaak zit hier een soort van boete- of afkoopclausule aan gekoppeld waardoor je flink bij dient te betalen.

Private lease heeft nadelige invloed op hypotheek

Leasemaatschappijen zijn bij het afsluiten van een private lease contract verplicht een melding te maken bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Wanneer je een nieuwe lening voor bijvoorbeeld de hypotheek van een woning wilt afsluiten, heeft dit forse nadelige gevolgen voor het maximale hypotheekbedrag.
Sinds 1 april 2022 wordt het volledige leasebedrag in mindering gebracht op je maximale hypotheek. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog: Private leaseauto zorgt voor fors lagere hypotheek

Private lease niet voor iedereen mogelijk

Voordat een leasemaatschappij een private leasecontract afsluit, wordt er een screening gedaan om de risico’s voor de leasemaatschappij minimaal te houden. Zo wordt er gekeken naar je inkomen en of je al BKR-registraties hebt staan. Ook helpen veel leasemaatschappij een leeftijdsgrens en is het voor jongeren onder de 25 lastiger om een auto te leasen.
Heb je een te laag inkomen, sta je al bij het BKR geregistreerd of ben je te jong? Dan kan het zijn dat je geen private leasecontract afsluiten kunt.

Extra kosten voor meer gereden kilometers

De hoogte van het leasebedrag is onder andere bepaalt op het verwachte aantal te rijden kilometers. Kom je daarboven, betaal je per gereden kilometer extra voor.

Eigen risico bij schade

Hoewel je auto vaak all-risk verzekerd is, heb je een eigen risico wanneer je schade rijdt. Dit eigen risico kan je vaak wel gedeeltelijk afkopen, hier betaal extra voor per maand.
Wanneer je bij je eigen auto schade rijdt, kan je het overwegen dit niet te laten herstellen. Bij een private lease auto ben je dit verplicht te laten herstellen.

Geen eigenaar van auto

Als private leaserijder heb je de leaseauto in bruikleen, maar ben je geen eigenaar van de auto. Loopt het contract na 4 of 5 jaar af, dien je de auto weer in te leveren. Omdat je de auto in bruikleen hebt, mag je geen dingen aan de auto veranderen of toevoegen.

Private lease iets voor jou?

Een auto particulier leasen heeft de nodige voor- en nadelen. Private leasecontract afsluiten? Lees dan ook de bekende “kleine lettertjes” zo zijn de genoemde leasetarieven vaak vanaf tarieven en worden de kosten hoger wanneer je meer wensen hebt. Bedenk ook goed of je in de juiste fase van je leven zit en of jouw situatie dit toelaat. Wil je op korte termijn van baan of een hypotheek afsluiten, is het misschien niet verstandig om voor private lease te kiezen.

Geef een reactie