Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Thuisladen elektrische auto

In eerdere blogs hebben we het al gehad over de extreem hoge brandstofprijzen in Nederland en de verlaging van de brandstofprijzen per 1 april. Maar wat kost het opladen van een elektrische auto? Dit hangt af van waar je de auto wilt opladen. Zo kan je er voor kiezen om de elektrische auto thuis, bij een openbare laadpaal of bij een snellaadstation op te laden. Waar je bij benzine en diesel praat over liters, is dit bij elektriciteit kWh.

Kosten opladen elektrische auto thuis

Veel eigenaren en leaserijders kiezen er voor om de elektrische auto thuis op te laden. Voor lange tijd was thuisladen het voordeligst. Zo was lange tijd de kWh prijs €0,25. Het volledig opladen van een Volkswagen ID.3 met een accupakket van 58kWh kostte lange tijd €14,50. Nu zijn de afgelopen maanden de stroomprijzen flink gestegen. Dit komt doordat stroom gedeeltelijk wordt opgewekt in energiecentrales met gas als energiebron. Omdat we voor ons gas afhankelijk zijn van Rusland zijn de gasprijzen momenteel torenhoog. Daarom heb je op dit moment een hoog kWh prijs van €0,65. Het opladen van dezelfde Volkswagen ID.3 met een accupakket van 58kWh kost vandaag de dag €37,70 en is daarmee meer dan verdubbeld. 

Ondanks de fors gestegen energieprijzen is thuisladen voor veel mensen nog steeds interessant omdat ze zonnepanelen hebben. Hierdoor kan in de praktijk veel bespaard worden op de kosten voor het opladen van een elektrische auto.

Kosten opladen elektrische auto bij openbare laadpaal

Het bijzondere van deze tijd is dat het opladen bij een openbare laadpaal goedkoper kan zijn dan thuisladen. Dit komt doordat voor openbare laadpalen vaak meerderjarige energiecontracten zijn afgesloten. De kWh prijs verschilt per aanbieder tussen de €0,20 en €0,60. Gemiddeld betaal je ongeveer €0,40 per kWh. De kosten van het opladen van een elektrische auto kunnen hierdoor voordeliger uitvallen dan thuisladen. Het volledig opladen van eerdergenoemde Volkswagen ID.3 bij een openbare laadpaal kost €23,20. 

Kosten opladen elektrische auto bij een snellaadstation

Wanneer je er voor kiest om je auto op te laden bij een snellaadstation bespaart dit je veel tijd. De meeste auto’s zijn binnen een uur weer volledig opgeladen. Hier betaal je uiteraard wel voor. De kilowattuurprijs ligt bij een snellaadstation over het algemeen hoger. Gemiddeld is dit €0,70kWh. Het opladen van een Volkswagen ID.3 bij een snellaadstation kost €40,60. Omdat dit nogal prijzig is, wordt snelladen vaak in geval van nood gebruikt. 

Voor welke optie je ook kiest, het opladen van een elektrische auto kost een stuk minder dan een volle tank benzine of diesel met de huidige brandstofprijzen.

Kosten elektrisch rijden per kilometer

Volgens Volkswagen heeft de Volkswagen ID.3 met een accupakket van 58kWh een actieradius van 426 kilometer.

Bij het thuis opladen betaal je €37,70 voor een volle accu. Per kilometer betaal je €0,09 cent.

Wanneer je de elektrische auto oplaadt bij een openbare laadpaal kost je dit €23,20 voor een volle accu. Per kilometer betaal je €0,05

Wanneer je ervoor kiest om je auto op te laden bij een snellaadstation betaal je €40,60 voor een volle accu. Per kilometer betaal je €0,10.

Kanttekening: Ten tijde van lezen kunnen de energieprijzen weer veranderd zijn waardoor de berekeningen niet meer correct zijn.

Geef een reactie