Vanaf 2035 alle nieuwe auto’s emissievrij

Emissievrije auto

Vanaf 2035 moeten alle nieuwe auto’s in Europa emissievrij zijn. Dit betekent dat er vanaf 2035 geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer verkocht mogen worden. Dit is zojuist in Brussel bekend gemaakt na akkoord van het Europese parlement met de lidstaten.

Europees akkoord

Hoewel het besluit zojuist definitief geworden is, komt het niet als een verrassing. In juni van dit jaar kwamen de Europese Commissie en het parlement al tot een akkoord. Nu de lidstaten ook hun akkoord gegeven hebben, wordt het besluit definitief. Vanaf 2030 moet de gemiddelde CO2-uitstoot van alle nieuwe personenauto’s omlaag met 55% en bestelwagens met 50%. Het emissievrij maken van het Europese wagenpark is een belangrijk onderdeel van het Europese plan om Europa klimaatneutraal te maken in 2050. 

Einde benzine- en dieselauto’s


Dit akkoord betekent het einde van CO2 uitstotende benzine- en dieselauto’s. Doordat de fabrikanten al jaren bezig zijn met het elektrificeren van hun wagenpark, lijkt de deadline niet in gevaar te komen. 

Forse groei verkoop emissievrije auto’s

De verkoop van emissievrije auto’s maakt, mede door overheidsingrijpen, al jaren een groei door. Zo werd elektrisch rijden al gestimuleerd bij leaserijders. Ook voor particulieren komen er steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt. Vanaf 2025 mogen nieuwe leaseauto’s alleen nog maar uitstootvrij zijn. De vraag zal de komende jaren logischerwijs alleen nog maar toenemen. 

Bij emissievrije auto’s wordt er al gauw gedacht aan elektrische auto’s, maar ook auto’s op waterstof zijn emissievrij. Alleen de vraag is heeft de waterstofauto de toekomst? In vergelijking met elektrische auto’s loopt de productie en verkoop van auto’s op waterstof nog een stuk achter.

Verschillende reacties uit Brussel

Nadat het besluit definitief werd, kwamen er verschillende reacties uit Brussel. Zo was Eurocommissaris van Klimaat Frans Timmermans enthousiast. “De industrie is er klaar voor, consumenten willen zo snel mogelijk emissievrije mobiliteit, dus laten we vol gas vooruit gaan.” Ook Parlementsonderhandelaar Jan Huitema is tevreden. “Transport is één van de weinige sectoren waarin de CO2-uitstoot nog steeds blijft stijgen. In Europa is 27 procent van de CO2 uitstoot hiervan afkomstig, 70 procent daarvan door wegtransport. Om de klimaatdoelen te halen is het goed dat daaraan nu iets gebeurt.”

Ook zijn er kritische reacties vanuit Brussel. Zo is volgens EVP-woordvoerder Jens Gieseke helemaal niet rekening gehouden dat allerlei onderdelen voor elektrische auto’s een stuk lastiger te verkrijgen zijn dan op het moment dit plan uitgedacht is.

Geef een reactie