Subsidie elektrische auto 2023

Kia EV6 elektsich

Net als vorig jaar, heeft de overheid ook dit jaar weer subsidies voor elektrische auto’s beschikbaar gesteld voor particulieren. De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) geldt voor de aanschaf en lease van nieuwe én gebruikte elektrische auto’s te stimuleren. Waar in 2022 de bodem van de subsidiepot voor elektrische auto’s na 4 maanden al in zicht was, loopt het dit jaar iets minder storm.

Subsidie voor aanschaf nieuwe elektrische auto

De overheid probeert particulieren die van plan zijn een nieuwe auto aan te schaffen, in de richting van een elektrische auto te duwen. Wanneer je al particulier van plan bent om een nieuwe elektrische auto aan te schaffen, stelt de overheid hiervoor een subsidie van 2.950 euro beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden subsidie aanschaf nieuwe elektrische auto:

  • Je bent particulier en woonachtig in Nederland
  • De overeenkomst staat op jouw naam en gaat in 2023 in
  • Het is een nieuwe, 100% elektrische personenauto
  • De elektrische auto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer
  • De aanschafprijs van de elektrische auto ligt tussen de 12.000 en 45.000 euro
  • Je bent minimaal 3 jaar eigenaar van de elektrische auto
  • Je hebt één keer recht op de subsidie

Subsidie voor aanschaf gebruikte elektrische auto

Ook wanneer je van plan bent om een gebruikte elektrische auto te kopen, kom je in aanmerking voor een subsidie. Waar je bij een nieuwe elektrische auto een subsidie van 2950 euro kunt aanvragen, is dit voor een gebruikte elektrische auto een subsidiebedrag van 2.000 euro.

Voorwaarden subsidie aanschaf gebruikte elektrische auto:

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie voor een gebruikte elektrische personenauto, zijn in grote lijnen hetzelfde als een nieuwe personenauto. Daarbij komt nog dat de elektrische personenauto gekocht moet worden bij een autobedrijf met de RDW-erkenning. Ook mag de auto nog niet eerder op jouw naam of op naam van een persoon woonachtig op hetzelfde adres hebben gestaan. Ook dient de auto op de Autolijst van de SEPP te staan.

Subsidie private lease nieuwe elektrische auto

Hyundai Ioniq 5

Wanneer je ervoor kiest om een auto privé te leasen in plaats van aan te schaffen, kan je ook gebruik maken van de SEPP. De subsidie voor lease van een nieuwe elektrische auto bedraagt net als voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto 2.950 euro.

Voorwaarde subsidie lease nieuwe elektrische auto

Ook de voorwaarden  om in aanmerking te komen voor de subsidie voor het private leasen van een nieuwe elektrische auto zijn vergelijkbaar als bij de aanschaf van. Daarbij is een extra voorwaarde dat je de auto minimaal vier jaar op je naam hebt staan. 

Subsidie private lease gebruikte elektrische auto

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een gebruikte auto te leasen. De auto is direct leverbaar en dit is vaak een stuk voordeliger dan het leasen van een nieuwe elektrische auto. Ook voor het leasen van van gebruikte elektrische auto’s heeft de overheid subsidies beschikbaar gesteld. Voor private lease van een gebruikte elektrische auto kan een particulier gebruik maken van 2.000 euro subsidie.

Voorwaarde subsidie lease gebruikte elektrische auto

Om in aanmerking te komen voor de 2.000 euro subsidie moet het aan dezelfde standaard voorwaarden voldoen. Ook mag de auto niet omgebouwd zijn tot elektrische auto, maar moet het door de fabrikant als elektrische auto geproduceerd zijn. Als particuliere leaserijder, moet je minimaal 4 jaar leasen om recht te hebben op de subsidie.

Hoogte subsidiepot nieuwe elektrische personen auto

Voor de aanschaf of de private lease van een nieuwe elektrische personenauto’s heeft de overheid een subsidiepot beschikbaar gesteld van maar liefst 67 miljoen euro. Hiervan is tot op heden ongeveer 22 miljoen euro uitgegeven en is er nog bijna 45 miljoen euro beschikbaar.

Hoogte subsidiepot gebruikte elektrische personen auto

Voor de aanschaf of private lease van een gebruikte elektrische personenauto heeft de overheid een aparte subsidiepot beschikbaar gesteld. Hiervoor is maar liefst 32,4 miljoen euro beschikbaar. Hiervan is er halverwege dit jaar nog bijna 20 miljoen euro beschikbaar.

Geef een reactie