Steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt

Het elektrificeren van het wagenpark in Nederland gaat in rap tempo. Waar al veel leaserijders op een elektrische auto overgestapt zijn, kiezen ook steeds meer particulieren voor een elektrische auto. Helemaal nu de ontwikkelingen elektrische auto’s ook betaalbaar maken. Opzoek naar een betaalbare elektrische auto? Lees hier onze tips.

Recente ontwikkelingen

Recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer nieuwe auto’s elektrisch zijn. Door Europees beleid worden enerzijds fabrikanten verplicht om vol in te zetten op de productie van elektrische auto’s en anderzijds de leasemaatschappijen in eerste instantie gestimuleerd en straks ook verplicht om over te stappen op elektrische auto’s. Zo hebben de Europese lidstaten nog niet zolang een akkoord gesloten dat vanaf 2035 alle nieuwe auto’s emmissievrij moeten zijn. 

De elektrische auto’s zijn ook sterk verbeterd ten opzichte van 5 jaar geleden. Zo hebben de meeste elektrische auto’s tegenwoordig een veel groter bereik waardoor dit geen dealbreaker meer is. Ook zijn de productiekosten flink verlaagd waardoor er steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt komen.

Vanuit particulieren is er hierdoor steeds meer interesse in betaalbare elektrische auto’s. Zo zoeken steeds meer mensen online naar wat de goedkoopste elektrische auto is. 

De goedkoopste elektrische auto

De Dacia Spring is op dit moment de goedkoopste elektrische auto op de markt. Voor een bedrag van 20.710 euro kan je al een volledig elektrische Dacia Spring bemachtigen. Of deze auto aan al je wensen voldoet? Waarschijnlijk niet. De Dacia Spring is echt een compacte stadsauto. Met vier zitplaatsen en een bagageruimte van 290 liter is het niet ideaal als familieauto. Met een actieradius van van maximaal 230 kilometer leg je ook geen hele grote afstanden af. Of de Dacia Spring voor jou geschikt is, hangt af van wat je plannen er mee zijn. Ben je op zoek naar een familieauto waar je met je gehele gezin op een comfortabele manier lange afstanden aflegt? Dan is de Dacia Spring niet de juiste auto. Zoek je een tweede auto, die voornamelijk voor boodschappen en korte afstanden gebruikt wordt, dan kan de Dacia Spring wel eens heel geschikt zijn.

Andere goedkope elektrische auto’s 

Behalve de Dacia Spring heb je nog andere betaalbare elektrische auto’s op de markt.

Zo is de Renault Twingo E-tech al verkrijgbaar vanaf 24.190 euro. Voor dit geldt heb je wederom een compacte stadsauto met een beperkte actieradius van 190 kilometer. 

Voor ongeveer hetzelfde geld koop je ook een Smart EQ fortwo. Net als de Dacia Spring en de Renault Twingo E-tech is de Smart EQ fortwo een compacte stadsauto met een beperkt bereik van 135 kilometer.

Elektrische gezinsauto’s

Zoek je een auto met iets meer ruimte en een groter actieradius? De aanschafprijzen hiervan liggen op dit moment nog iets hoger. Voor een bedrag rond de 30.000 euro heb al een ruimere auto met een betere actieradius. Door de overheid is er een subsidie beschikbaar gesteld waardoor je bijna 3.000 euro terug kunt krijgen.

Betaalbare elektrische auto’s in de nabije toekomst

Grote autofabrikanten als Volkswagen, Tesla en Kia zijn druk bezig met het produceren van betaalbare elektrische autos’s

Volkswagen ID.2 

Onlangs gepresenteerd en binnenkort op de Nederlandse markt verkrijgbaar is de Volkswagen ID.2. De binnenruimte is te vergelijken met een Volkswagen Golf. De actieradius van de Volkswagen ID.2 is een zeer acceptabele 450 kilometer. Voor een aanschafprijs onder de 25.000 euro, zijn de verwachtingen torenhoog.

Tesla

Ook Tesla is druk bezig met de productie van een betaalbare elektrische auto. Met een compacte model waarvan de naam nog niet prijsgegeven is, wil Tesla ook markt in het compacte, betaalbare segment veroveren. De verwachting is dat Tesla binnenkort met een model komt die zo rond de 23.500 euro kosten gaat.

Toekomst betaalbare elektrische auto’s

Volkswagen en Tesla zijn twee van de vele autofabrikanten die betaalbare elektrische auto’s op de markt brengen, ook andere grote fabrikanten zoals Kia zijn druk bezig met het ontwikkelen en produceren van goedkope elektrische auto’s. De verwachting is dat het niet lang meer zal duren voordat de eerste elektrische auto onder de 20.000 euro komt.

Voordelen elektrische auto

Nu de actieradius en de prijs van elektrische auto’s steeds concurrerender zijn, is het voor veel mensen interessant om over te stappen op een elektrische auto. Behalve de actieradius en de aanschafprijs heeft de aanschaf van een elektrische auto ook andere voordelen:

  • Weinig onderhoudskosten
  • Overheidssubsidies beschikbaar
  • Goedkoop (gratis) thuis op te laden met zonnepanelen
  • Geen motorrijtuigbelasting
  • Draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot

Kortom ben je van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Overweeg eens een elektrische auto. Door steeds lagere vanafprijzen, overheidssubsidies, lagere onderhoudskosten en voordelig opladen kan een elektrische auto voordeliger uitpakken dan een auto op fossiele brandstof.

Geef een reactie