Boete voor wie opgeladen elektrische auto bij laadpaal laat staan

Opgeladen elektrische auto

Wie zijn elektrische auto wil opladen bij een openbare laadpaal dient hem direct nadat de accu vol is te verplaatsen. Wie dit niet doet riskeert een boete van €95.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft bepaald dat er boetes uitgedeeld mogen worden om de het onnodig bezet houden van een openbare laadplek tegen te gaan. Volgens het gerechtshof is het de verantwoordelijkheid van de automobilist de auto weg te halen zodra de accu vol is. Ook al sta je er nog geen 5 minuten met een volle accu, je riskeert alsnog een boete. De rechter wijst er op dat veel auto’s een te verwachten laadtijd aangeven. Ben je daar niet scherp op, riskeer je dus een boete van €95. Het onnodig bezet houden van een openbare laadplek met een volgeladen elektrische auto verhinderd de laadmogelijkheden van andere elektrische auto’s. 

De uitspraak komt nadat een man in Noordwijk een boete had ontvangen omdat zijn elektrische auto twee uur lang met een volle accu bij de openbare laadpaal stond. Hij vocht deze boete aan, maar het hof gaf hem geen gelijk en oordeelde dat de man de openbare laadplek te lang onnodig bezet hield.

De gerechtelijke uitspraak gaat ongetwijfeld voor meer gedoe zorgen. Mensen die de auto op een openbare laadplek opladen en niet tijdig terug zijn om de auto te verplaatsen, riskeren een boete. Ook ’s nachts opladen van de elektrische auto is niet zonder risico. Wel is de vraag hoe snel handhavers hier op in zullen grijpen. Maar wees gewaarschuwd, hou niet onnodig een openbare laadplek bezit. Hier te lang parkeren kan je duur komen te staan. 

 

Geef een reactie