Bodem subsidiepot elektrische auto’s in zicht

De overheid wil het rijden met volledig elektrische  personenauto’s aantrekkelijker maken. dit doet ze door onder andere lagere bijtelling voor leaserijders en subsidies beschikbaar te stellen. De bodem van de subsidiepot voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s is al in zicht. Wanneer de subsidieaanvragen met dit tempo doorgaan, zijn we halverwege dit jaar al door het geld heen. Verschillende brancheorganisaties pleiten voor meer budget.

Subsidiepot nieuwe elektrische personenauto’s 

Wie van plan is dit jaar een nieuwe elektrische personenauto aan te schaffen met een cataloguswaarde van minimaal €12.000 tot €45.000 krijgt hiervoor €3.350 overheidssubsidie (SEPP) toegekend. Veel autokopers maken hier gebruik van. Dit is duidelijk terug te zien aan de subsidieaanvragen. De overheid heeft voor 2022 €71 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. Nog geen vijf maanden verder is daar al bijna €60 miljoen van uitgekeerd. Met dit tempo is de subsidiepot volgende maand helemaal leeg.

Meer subsidie beschikbaar stellen

De elektrische Volkswagen ID.3

Brancheorganisatie Bovag vind dat er meer subsidie vrij moet komen om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit kan door de geplande subsidie van volgend jaar nu al beschikbaar te stellen. “Er staat geld klaar voor subsidie voor de komende jaren. Dat zou nu beschikbaar moeten komen. Dan verminder je nú de CO2-uitstoot. Een elektrische auto die nu wordt verkocht zorgt ook komende jaren nog voor een reductie”, zegt woordvoerder Paul de Waal. Voor de komende twee jaren heeft de rijksoverheid €186 miljoen subsidie gereserveerd. Door dit deels naar voren te schuiven en mee budget vrij te maken, zal het wagenpark sneller elektrificeren.

Subsidiepot gebruikte elektrische personenauto’s

Naast de subsidiepot voor nieuwe personenauto’s is er ook een subsidiepot voor gebruikte elektrische personenauto’s. Wie een tweedehands elektrische personenauto koopt, kan vanuit de overheid hiervoor €2.000 subsidie krijgen. Het kabinet heeft ruim €20 miljoen beschikbaar gesteld. Van het totale subsidiebudget van €20,4 miljoen euro is twee derde gebruikt en nu nog  €6,8 miljoen over.  Wie een tweedehands elektrische auto koopt, kan hiervoor €2.000 subsidie krijgen. In dit tempo is ook van deze subsidiepot  voor het einde van het jaar de bodem bereikt. 

Geef een reactie