Alles over de hybride auto

Hybride auto

Vandaag de dag zijn autofabrikanten hard bezig met het elektrificeren van hun wagenpark. Dit komt mede door druk vanuit de overheid om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Waar veel nieuwe auto’s volledig elektrisch zijn, komen er ook nog steeds veel nieuwe hybride auto’s op de markt. Van de iconische Toyota Prius tot aan de Mitsubishi Outlander, de hybride auto’s zijn nog steeds enorm populair. 

Wat is een hybride auto? 

Een hybride auto is volgens de omschrijving van de VN een auto met ten minste twee energie-omzetters en twee in het voertuig omgebouwde energieopslagsystemen. Simpel uitgelegd, een hybride auto heeft zowel een brandstof motor als ook een elektrische motor. In de meeste gevallen is dit een combinatie tussen benzine en elektriciteit.  

De eerste hybride auto 

Vandaag de dag hebben verschillende automerken een hybride model op de markt gebracht. Eén van de eerste en meest bekende hybride automodellen is de Toyota Prius. De Toyota Prius werd in de jaren 90 op de markt gebracht, maar werd pas rond 2008 echt populair. Sindsdien kwamen steeds meer automerken met hybride modellen op de markt. 

De overheid heeft met een lagere bijtellingpercentage voor hybride auto’s ervoor gezorgd dat de vraag bij leaserijders enorm werd. Zo was in 2013 de Mitsubishi Outlander PHEV enorm populair bij leaserijders om de lage bijtelling die zij destijds hiervoor betaalden. 

Verschillende soorten hybride auto’s 

De Toyota Prius en Mitsubishi Outlander zijn beide hybride auto’s, echter werken de hybride motoren van beide auto’s anders. Zo heb je meerdere verschillende soorten hybride motoren. Bij de één dien je de accu op te laden met een stekker, de andere laadt zich tijdens het rijden op. 

Plug-in hybride auto 

Opgeladen elektrische auto

Eén van de bekendste plug-in hybride auto’s is de Mitsubishi Outlander PHEV. Een PHEV (plug-in hybride electric vehicle) dien je met een stekker op te laden. Wanneer de accu opgeladen is, heb je een beperkte actieradius wat je elektrisch kunt afleggen. Bij de MItsubishi Outlander PHEV ligt dit op ongeveer 50 kilometer. Wanneer de accu leeg is, schakel je over naar de benzinemotor. De elektrische aandrijving is zeer interessant voor wanneer je dagelijk kleine stukjes af legt en dit volledig op de accu kunt doen. Wanneer je langere afstanden aflegt, wordt de Mitsubishi Outlander PHEV met een verbruik van 10 kilometer op 1 liter benzine een stuk minder zuinig.  

REEV auto 

De Opel Ampera is een bekend voorbeeld van een REEV. REEV staat voor Range Extended Electric Vehicle en heeft als belangrijkste doel de actieradius te vergroten. Wanneer de accu leeg begint te raken, zorgt de generator, die aangedreven wordt door een verbrandingsmotor, ervoor dat de actieradius verlengd wordt. 

 
Half hybride auto 

Een half hybride auto, ook wel mild hybride auto genoemd, rijdt tegelijkertijd op een elektrische- en brandstofmotor. Doordat de auto zich deels op elektriciteit voortbeweegt, verbruikt de auto een stuk minder brandstof en levert dit een forse brandstofbesparing van wel 10 tot 20 procent op.  

Volledig hybride auto 

Een volledig hybride auto is voorzien van een elektro- en brandstofmotor. Tijdens het rijden, rijd je auto tot een bepaalde snelheid elektrisch en wanneer je versnelt, schakelt je auto automatisch over naar de brandstofmotor. Een volledige hybride auto is een hybride auto zonder stekker. De accu hoef je niet op te laden, wanneer je afremt laad je automatisch de accu weer op met de vrijgekomen energie. Een bekend voorbeeld is de Toyota Auris hybrid. Bij een snelheid tot 50 kilometer per uur, rijdt de Toyota Auris Hybrid elektrisch en boven deze snelheid schakelt hij automatisch over naar benzine. 

Voordelen hybride auto 

Het is niet zonder reden dat mensen graag een hybride auto rijden. Het rijden van een hybride auto brengt meerdere voordelen met zich mee: 

  • Lagere CO2-uitstoot 
  • Brandstofbesparing 
  • Geldbesparing 

Doordat een hybride auto deels elektrisch rijdt, stoot het een stuk minder CO2 uit dan een vergelijkbare brandstof auto wat weer beter is voor het milieu. Ook levert het elektrisch rijden een flinke brandstofbesparing op. Zo kan je met een plug in hybride auto kortere afstanden volledig elektrisch afleggen. Met de huidige brandstofprijzen levert het (gedeeltelijk) elektrisch rijden een flinke financiële besparing. Eerder was de lagere bijtelling voor een hybride auto een belangrijk reden voor leaserijders om hiervoor te kiezen.

Nadelen hybride auto 

Een hybride auto brengt ook nadelen met zich mee. Zo zijn ze door de accu’s een stuk zwaarder dan een vergelijkbare auto op alleen een fossiele brandstof. Hierdoor is de wegenbelasting hoger. Ook is het trekgewicht van een hybride auto lager waardoor het soms lastig kan zijn om een caravan te trekken. 

Dit zijn de populaire hybride auto’s van 2022 

De Toyota Prius was de eerste bekende en populaire hybride auto. Nu in 2022 zijn er veel meer hybride auto’s op de markt verkrijgbaar. Zo is Toyota zich blijven ontwikkelen en zijn de Toyota Corolla Hybrid en de Toyota Yaris Hybrid, bekroond tot auto van het jaar 2021, populaire hybride auto’s. Behalve Toyota hebben ook onder andere Hyundai, Mitsubishi, Volkswagen, Mercedes en Volvo hybride modellen op de markt gemaakt. Populaire hybride auto’s zijn: 

  • Toyota Corolla Hybrid 
  • Toyota Yaris Hybrid 
  • Mitsubishi Outlander PHEV 
  • Volkswagen Golf GTE 
  • Mercedes Benz A-klasse Hybrid 
  • Hyundai IONIQ plug-in hybrid 
  • Volvo V40/V60 Plug-in Hybrid 

Lees hier de complete top 10 beste hybride auto’s.

Meer lezen over populaire elektrische auto’s? Lees dan ook onze blogs over de Skoda ENYAQ iV en Auto van het jaar 2022: De Kia EV6.

Geef een reactie