Extreem hoge brandstofprijzen in Nederland

Brandstof tanken

Wij Nederlanders staan er bekend om dat we veel en vaak klagen. Ook over de hoge brandstofprijzen klagen we regelmatig. Al is dat dan weer niet geheel onterecht. Want de benzine in Nederland is één van de duurste ter wereld.

Waarom zijn de brandstofprijzen zo hoog zijn?

Niet alleen in Nederland zijn de brandstofprijzen zo hoog, ook in buurlanden als België en Duitsland zijn de brandstofprijzen hoog. Door de spanningen met Rusland en de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen flink gestegen. Daardoor zijn de brandstofprijzen de laatste maanden tot recordhoogtes gestegen. De tijd dat een liter benzine €1,50 kostte lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Vandaag de dag is de benzineprijs bijna één euro per liter duurder. Dit komt ook mede door het beleid van de overheid. En daarom hebben we in Nederland de op één na duurste benzine ter wereld.

Opbouw brandstofprijzen

In vergelijking met onze buurlanden zijn onze brandstofprijzen nog een stuk hoger. Hoe dit komt? Dit heeft alles te maken met de belastingen die de overheid heft op brandstoffen. Vandaag de dag betaal je per liter benzine maar liefst €0,83 aan accijns. Daar komt ook nog eens de Btw-heffing bij. Waardoor de benzineprijzen in Nederland één na hoogste ter wereld zijn.

Verlaging brandstofprijzen

Ook de overheid heeft gelukkig door dat deze extreem hoge brandstofprijzen niet meer kunnen. Daarom worden de accijnzen per 1 april verlaagd. Of deze verlaging echt zoden aan dijk zal zetten of dat dit slechts een druppel op de gloeiende plaat is, zal blijken. De tijd dat we ooit weer €1,50 voor een liter benzine betalen, lijkt nog heel ver weg.

 

 

2 thoughts on “Extreem hoge brandstofprijzen in Nederland”

Geef een reactie