Benzineprijs daalt flink

Benzineprijs

Goed nieuws voor de eigenaren van benzineauto’s. Waar de benzineprijs sinds het begin van de oorlog in Oekraïne tot recordhoogte steeg, zakt de prijs inmiddels weer hard naar beneden tot op het punt van voor de oorlog.

Gemiddelde Landelijke Adviesprijs

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor een liter benzine is met €2,19 even hoog als in Februari, vlak voor de start van de oorlog in Oekraïne. In de praktijk zijn de benzineprijzen vaak nog lager. De GLA wordt toegepast bij tankstations langs grote snelwegen, tankstations op B-locaties en onbemande tankstations geven vaak nog extra korting op deze adviesprijs. Dit is voor het eerst in een half jaar tijd dat de brandstofprijzen zo laag zijn. 

Eerder forse stijging brandstofprijzen

Eerder schreven we al een blog over de extreem hoge brandstofprijzen in Nederland. Veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Lange tijd bleven de prijzen stijgen. Om de stijgende prijzen tegen te gaan, voerde de overheid een flinke accijnsverlaging in. Zo ontstond er vanaf 1 april forse verlaging van de brandstofprijzen. Helaas had de accijnsverlaging niet direct het gewenste effect en bleven de brandstofprijzen hoog. Nu een aantal maanden verder zijn de brandstofprijzen wel flink gedaald. En komt het zelfs op vergelijkbaar niveau als voor de oorlog in Oekraïne.

Oorzaak daling benzineprijs

De benzineprijs is de laatste tijd flink gedaald. Een flink deel daarvan is veroorzaakt door de accijnsverlaging. Doordat dat de olieprijzen momenteel blijven dalen, is de verwachting dat de benzineprijzen dit de komende tijd ook zullen doen. Dit ondanks het feit dat de euro momenteel zwak staat ten opzichte van de dollar.

Prijs diesel daalt minder hard

De literprijs van diesel daalt ook, maar dit gaat minder hard als die van benzine. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo zijn we voor diesel grotendeels afhankelijk van Rusland en is het raffineren van diesel bewerkelijker dan benzine. Het raffineren van diesel kost meer energie dan benzine. De hoge energieprijzen die er momenteel zijn, zorgen ervoor dat diesel achterloopt op benzine.

Brandstof vs elektrisch

Nu de brandstofprijzen dalen en de energieprijzen nog steeds hoog blijven, zijn de kosten voor het opladen van een elektrische auto vergelijkbaar als een volle tank brandstof als je het terugrekent per kilometer.

Geef een reactie