Tegenvallende verkoopcijfers bestelwagens

Bestelwagen

De verkoopcijfers van bestelwagens vallen in 2022 erg tegen. Zo zijn er volgens Bovag vorig maand maar liefst 25% minder bestelwagens verkocht ten opzichte van het jaar ervoor.

Over de eerste 3 maanden van dit jaar is er een daling in de verkoopcijfers van bestelwagens te zien van ongeveer 20% ten opzichte van 2021. Sinds 2010 zijn er niet zo weinig bestelwagens verkocht.

Oorzaak tegenvallende verkoopcijfers

Je raad het vast, één van de oorzaken van de tegenvallende verkoopcijfers is het chiptekort. Door een wereldwijde chiptekort is de levertijd van bestelwagens enorm vertraagd en dat is terug te zien in de verkoopcijfers. Een andere oorzaak is de oorlog in Oekraïne. Fabrikanten merken inmiddels de eerste tekorten aan kabelbomen. Waardoor de productie wederom vertraagd wordt.

Opvallende ontwikkeling verkoop bestelwagens

Met bijna 90% zijn bestelwagens met een dieselmotor nog steeds veruit het bestverkocht. De elektrische bestelwagen maakt een verrassende opmars. Met een aandeel van ruim 6% nam de verkoopcijfers van elektrische auto wel toe. Merken als Peugeot, Toyota en Mercedes verkochten de eerste twee maanden de meeste elektrische bestelwagens.

 

Bronnen: RDW.nl & BOVAG

 

Geef een reactie